Image
Meditácia v pohybe alebo Behám

BEH môže byť tak meditačný ako joga.

Môže nás zbaviť stresu nazbieraného počas dňa,

alebo ak beháme ráno, môže nám pomôcť naštartovať deň.

 

Dych a vedomé dýchanie je základom jogy.

 

Z neho všetko vychádza. Jogový dych uvoľňuje napätie a upokojuje náš nervový systém. A práve vedome dýchať by sme mali aj počas behu. Samotnému dýchaciemu cvičeniu je však vhodné  venovať sa aj niekoľko minút pred samotným behom. Potom, môžeme jogový, alebo akýkoľvek vedomý dych, zapojiť aj do behania, kedykoľvek cítime v tele disharmóniu.

 

Pri behu je dôležité zladiť dych s pohybom. Treba si nájsť svoj vlastný rytmus, ktorý počúvame ako pesničku. Dych každého z nás je individuálny,  podľa tela, kondície a  kapacity pľúc, náš dych sa dokonca mení každý deň, aj podľa momentálnej nálady.

 

Na beh je vhodné svoje telo pripraviť aj fyzicky. Vhodná je kombinácia joga a beh. Dôležité je posilňovať  aj brušné svaly, spojiť sa so svojim stredom tela, spevniť ho a pri behu s ním neustále pracovať. Vhodnou pozíciou ako sa spojiť so svojim stredom je pozícia KOBYLKY.  

 

Joga môže pomôcť bežcom pripraviť sa aj na beh v teréne. Napríklad pre beh do kopcov môžeme využiť pozíciu STOLIČKY,  s prechodom do BOJOVNÍKA  a pozíciu STROMU.

 

Po každom behu by malo nasledovať - naťahovanie. Medzi pozície - na to vhodné patrí STRECHA / viď články ASÁNY / – upokojuje myseľ, predlžuje chrbticu, preťahuje ramená, ruky a toľko pri behu namáhané lýtka, klenbu nôh a hamstringy.

 

Po dlhom behu môžeme uvoľniť slabiny v DREPE s NAMASTE. / Viď časť Jogová zostava na diastázu./

K posilneniu ramien,  chrbtových svalov a členkov – ROVNOVÁŽNY BOJOVNÍK  – ktorý okrem iného zlepšuje koordináciu a  rovnováhu.

Po naťahovaní je vhodná aj krátka relaxácia - len tak si ľahnúť a vyložiť nohy nahor, oddýchnuť v ŠAVÁSANE, alebo v ZLOMENEJ SVIEČKE

Skvelý odpočinok je aj automasáž svalov.

 

Zostava Beh

 

Joga je aj o upokojení a zbavení sa stresu. Rovnako beh by nemal byť len o výkone, hoci pri behu sa  môže objaviť fyzická, ale aj psychická únava. 

So zdravou stravou vhodne zakomponovanou do jedálnička, sa však sily rýchlo navrátia.

 

Joga nás učí aj trpezlivosti. Preto skúsme ideu jogy preniesť aj do behu a  upokojme - myšlienky, zabudnime na ego a nájdime rovnováhu medzi snahou a tým, ako ďaleko a ako rýchlo chceme bežať. Buďme so svojim telom tu a teraz.

 

Skúsme sa napojiť sami na seba, eliminovať plytvanie energie. Používajme len svaly,  ktoré je nutné použiť, aby sme behali vpred. Uvoľníme tvár, ruky. Meditujme v pohybe. Naše telo a myseľ sa prepoja. Náš dych je naša mantra. Vnímajme zem po nohami a ich dopad na zem. Precíťme vietor, ktorý sa preháňa okolo nás a my bežme s ním.

 

Čo tak vybehnúť hneď...sama ... s partnerom ... s manželom ... s kamarátkou...alebo s vašou ratolesťou?